Litvanya Vizesi

Litvanya, resmi olarak Litvanya Cumhuriyeti, Baltık Denizi’nin doğu kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Letonya, doğuda Belarus, güneyde Polonya ve kuzeyde Rusya Federasyonu’nun doğal sınırında yer almaktadır.

Litvanya’da manzaralar, düzlükler, yemyeşil ormanlar, göller ve yürüyüş alanları ünlüdür. Turistler ayrıca kehribarın bulunabileceği kumlu plajlara sahip sahil şeridine ve çarpıcı görüntülere ve kum tepelerine sahip Curonian Spit’e çekiliyor.

Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ortaçağ eski kentine sahip olan Vilnius, sıcak tarih anlayışı, büyüleyici mimari mirası ve yoğun kafe kültürü ile giderek daha ünlü hale geliyor.

Bu mükemmel doğayı görmek isteyen Türk gezginler için Litvanya’ya girişte vize zorunluğu bulunmaktadır. Bu yazıda Litvanya Vizesi hakkında detaylar ve güncel bilgilere yer verilecektir. Daha detaylı bilgi ve uzman desteği için bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Litvanya Vizesi Türleri

Litvanya vizesi türleri, seyahat nedeninize ve kalış sürenize bağlı olarak değişir. Litvanya vizelerinin çeşitli kategorileri şunlardır:

Schengen Vizesi: İki tür Schengen vizesi vardır: Havaalanı Transit Vizesi (A) ve Kısa Süreli Vize (C).

Litvanya’ya veya Litvanya’dan giden bağlantılı bir uçuşa binmesi gereken yolculara havaalanı transit vizesi (A) verilir.  Kısa süreli Schengen vizesi, üç aya kadar kalışa izin verir; Ancak, Schengen üye devletlerinden herhangi birine kabul edildikten sonraki altı ay içinde tamamlanması gerekir. Bununla birlikte, tek veya çoklu giriş vizesi olarak kullanılabilir.

Ulusal Vize: Ülkede 90 günden fazla kalmanız gerekiyorsa.

Litvanya Vize Başvuru Süreci

Litvanya vizesi hızlı ve kolay bir şekilde alınabilir. Öncelikle vize başvuru formunu elektronik olarak doldurmanıza gerekecektir. Başvuru formunu elle dolduramayacağınızı lütfen unutmayın; Bu durumda reddedilecektir. Elektronik olarak doldurulmalı ve ardından doldurulmuş başvuru formunun çıktısı alınmalıdır. Ayrıca başvuruyu imzalamanız ve ilgili belgeleri ve fotoğrafları göndermeniz gerekecektir.

Bundan sonra, Türkiye’de ki Litvanya Büyükelçiliği ile Litvanya Schengen vizesi randevusu almanız gerekecektir. Vize randevusunu çevrimiçi olarak almanız gerekecektir. Başvuru başına yalnızca bir randevu geçerlidir. Ulusal Vize (D) başvurusunda bulunmak istiyorsanız, sizi davet eden kuruluştan konsolosa bir e-posta göndermeniz gerekir. Ek olarak, aşağıdaki ayrıntılara ihtiyaç duyulacaktır:

        Başvuranın tüm adı

        Başvuru sahibinin pasaport numarası

        Randevu saati ve tarihi

Toplantınız Türkiye’de ki Litvanya Büyükelçiliği’nde gerçekleşecek. Randevu için şahsen gelmeniz gerekiyor. Son olarak, işlem sırasında ödediğiniz hizmetler ve para için bir makbuz alacaksınız. Vize başvurunuzun durumunu doğrulamak için kullanabileceğiniz bir doğrulama numarası da alacaksınız.

Litvanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Türkiye’den Litvanya Schengen vizesi için gerekli belgeler arasında pasaport, doldurulmuş vize başvuru formu ve diğer destekleyici belgeler bulunmaktadır. Toplam 10 belge gereklidir.

1.      Vize Başvuru Formu

Litvanya için doldurulmuş başvuru formu

2.      Vesikalık Fotoğraf

Fotoğraf 6 aydan eski olmamalıdır

3.      Seyahat Sigortası

Varış noktası için seyahat sigortasının kanıtı. Koronavirüs (COVID-19) kapsamı ile dünyanın her yerinden herkes için seyahat sağlık sigortası. Seyahat gecikmesi, kayıp kontrol edilen bagajlar, acil müdahale ve doğal afetler, kişisel sorumluluk için teminat alın. Beklenmedik tıbbi sorunlara ve kazalara hazır olun.

4.      Seyahat Rezervasyonları

Varış noktası için gidiş-dönüş uçuş rezervasyonları. İleriye Dönük Bilet, gerçek bir seyahat acentesi tarafından vize başvurularında yardımcı olabilecek veya dönüş uçuşu satın almadan bir ülkeye girmek istiyorsanız yapılan uçuş rezervasyonudur. Vize amacıyla doğrulanabilir gidiş-dönüş uçuş rezervasyonları alın.

5.      Önceki Pasaport

Varsa önceki bir ülke pasaportunu sağlayın.

6.      Kapak Mektubu

Başvuru sahibinin ayrıntılarını, seyahatini ve sizinle birlikte seyahat eden diğer üyelerin ayrıntılarını içeren kapak mektubu.

7.      Pasaport

Seyahat tarihinde geçerliliği en az 6 ay kalan ve üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan en az 2 vize sayfası bulunan ülkenin pasaport veya Seyahat belgesinin aslı.

8.      Güncel Detaylar

İstihdam Edilenler: İşvereninizden şirket antetli kağıdında, iletişim bilgilerini içeren, izin verildiğini, seyahatin amacını ve süresini ve mevcut işinize geri döneceğinizi belirten bir mektup.

• En son 6 aylık cari banka ekstresi

• Orijinal maaş makbuzları

Serbest Meslek Sahibi:

• İşletme ruhsatınızın bir kopyasını ekleyin

• En son 6 aylık şirket banka ekstresi

Öğrenci: Okulunuzdan size ait olduğunuzu belirten resmi bir mektup gönderin.

Emekli: Emeklilik fonunuzun kanıtını gönderin.

9.      Konaklama Rezervasyonları

Ziyaretiniz süresince varış noktasında konaklama rezervasyonu. Büyükelçilik, vize onaylanana kadar bilet almamanızı tavsiye eder. Gerçek bilet satın alarak paranızı, zamanınızı ve çabanızı riske atmayın. Vize amacıyla dünyanın herhangi bir şehri için dakikalar içinde otel rezervasyonu yaptırın.

10.   Banka Ekstresi

Başvuranın ülkeden son aylık banka ekstresi. Beyan, başvuru sahibinin adını hesap sahibi olarak, hesap bakiyelerini ve beyan tarihini açıkça göstermelidir. Beyanlar çevrimiçi olarak basılırsa, banka yetkilileri tarafından doğrulanması gerekir.

Litvanya Vize Ücreti

Litvanya’ya seyahat eden kişilerin vize ücreti ödemesi gerekmektedir. Ancak vize ücreti tutarı, Litvanya’nın hangi ülkeye göre vize uyguladığına ve vize türüne bağlı olarak değişebilir.

Örneğin, Litvanya Schengen bölgesine dahil olduğu için, Türkiye’den Litvanya’ya seyahat edecek kişiler, Schengen vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Schengen vizesi ücretleri, vize başvuru merkezi tarafından belirlenir vize türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Bu nedenle, Litvanya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin vize ücretleri hakkında bizimle iletişime geçmeleri önerilir.

Litvanya Vize Ücretini Etkileyen Faktörler

Litvanya’ya seyahat edecek kişilerin ödeyecekleri vize ücreti, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında şunlar yer alabilir:

        Vize türü: Litvanya’ya seyahat edecek kişilerin ihtiyacına göre farklı vize türleri bulunmaktadır. Örneğin, kısa süreli seyahatler için Schengen vizesi, uzun süreli seyahatler için D tipi vize gibi farklı vize türleri bulunmaktadır. Her vize türü için farklı bir ücret uygulanabilir.

        Başvuru yeri: Litvanya’ya seyahat edecek kişiler, vize başvurularını Türkiye’de ki Litvanya konsolosluğu veya büyükelçiliğine yapabilirler. Vize başvurusunun yapıldığı ülkeye göre ücretler farklılık gösterebilir.

        Başvuru sahibinin seyahat süresi: Litvanya’ya yapılacak seyahatin süresi, vize ücretini etkileyebilir. Örneğin, kısa süreli seyahatler için alınacak Schengen vizesi, uzun süreli seyahatler için alınacak D tipi vizeye göre daha uygun olabilir.

Bu nedenlerden dolayı, Litvanya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin vize ücretleri hakkında güncel ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmeleri önerilir.

Litvanya Schengen’in Bir Parçası Mı?

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesinin insanların serbest ve sınırsız hareketine izin vermek için iç sınırlarını kaldırdığı, aynı zamanda ortak yargı sistemini ve polis işbirliğini güçlendirerek dış sınırları kontrol etmek ve suçla mücadele için ortak kurallara bağlı kaldığı bir alandır.

Litvanya, kendi aralarında sınır kontrollerini kaldıran Avrupa ülkelerinin Schengen Bölgesinin bir parçası olduğundan, 90 günden daha az kalmak istiyorsanız Litvanya Schengen Vizesine ihtiyacınız olacaktır. Litvanya’yı uzun süre ziyaret etmeyi, çalışmayı veya yaşamayı planlıyorsanız, ayrı bir Litvanya Schengen Vizesi randevusu için başvurmanız gerekecektir.

Türk vatandaşıysanız Litvanya’yı ziyaret etmek için Schengen Vizesine ihtiyacınız olacaktır.  Yetişkinler için Litvanya vize başvurusunun işlenmesi için tipik ücret 80 €, çocuklar için Litvanya vize ücreti 40 €’dur.